Kapadokya ziyaretçilerini yazın ayrı, kışın ayrı güzellikte manzaralarla buluşturuyor. Yüz bin yıllar önce bir iç deniz olan ve zamanla kuruyarak eşsiz güzelliği ile ortaya çıkan Kapadokya’yı gezmek, güneş doğuşuyla eş zamanlı olarak başlıyor. Kapadokya’da nereler gezilir diye düşünüyorsan gitmeden önce bir liste yapman sana oldukça fayda sağlayacaktır. Burada nereleri gezebilirsin, neler yapabilirsin? İşte, Nevşehir Kapadokya gezilecek yerler hakkında kısa bilgiler.
Kapadokya Gezilecek Yerler Rehberi
Kapadokya da gezilecek yerler oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Ancak gezmeye başlamadan bazı hazırlıklar yapman gerek. Telefonunun şarjı tam olmalı, yedek pilini de unutmamalısın. Çünkü fotoğraf ve video çekmekten kendini alamayacaksın. Kapadokya’nın büyüsü sana anları yaşamanın da keyfini veriyor: Güzel atlar ülkesi Kapadokya sadece cisme değil, ruha da hitap ediyor. İşte Kapadokya’da gezilecek en güzel yerler.
1) Nevşehir
Peri bacaları nerededir diye soruyorsan, bu eşsiz güzelliğe sahip yer, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde yer alıyor. Aşk Vadisi ve Nevşehir peri bacaları günün her saatinde ışık ve gölge oyunlarıyla ayrı bir görkem taşıyor. Ancak belki de en güzel zamanları günün doğuşuna tanık ettiğin zamanlar. Bir balonda göğe yükselirken güneşin doğuşunu izlemek oldukça keyif veriyor. Gün içinde gezdikten sonra buradaki taş otellerde konaklamak da mümkün hale geliyor.
Nevşehir
2) Ihlara Vadisi
Kapadokya gezilecek yerlerin başında Ihlara Vadisi geliyor. Vadinin uzunluğu 18 kilometreyi geçiyor. Outdoor yürüyüşleri için birebir olan vadi, oldukça heyecanlı ve aynı zamanda huzur verici. Vadide tırmanış yapabilir ya da Melendiz Çayı’nın huzur veren sesini dinleyebilirsin. Muhteşem doğa manzaraları yakalayabileceğin vadide aynı zamanda kamp yaparak konaklama imkânına da sahip oluyorsun.
3) Avanos
Kapadokya’da gezilecek yerlerden bir diğeri de Avanos. Seramik, çömlek ve topraktan yapılan diğer ürünlerin merkezine hoş geldin. Avanos’ta yer alan “Saç Müzesi’nde çömlek ustası Galip Körükçü, ziyaretçilerden aldığı tutam tutam saçları sergiliyor. Avanos’ta aynı zamanda kendi çömleğini yapabileceğin pek çok yer de bulunuyor. Zor olduğu kadar keyifli de bir aktivite olan çömlekçiliği mutlaka denemelisin.
4) Kiliseler
Kapadokya’da nereler gezilir diye merak edenlerin bir diğer durağı da Kiliseler. Kapadokya’nın her yerinde kiliseler var. Kapadokya’da gezilecek yerler listende bir günü bu yapılara ayırmak isteyebilirsiniz. Mimarileri, içlerindeki freskler görülmeye değer. Göreme’deki Karanlık Kilise, Kapadokya’daki Yılanlı Kilise ve Tokalı Kilisesi, Avanos tarafına giderken göreceğin Çavuşin Kilisesi, ziyaret ederek tarihçelerini ve hikâyelerini öğrenebileceğin kiliselerden bazıları arasında yer alıyor.
5) Yeraltı Mağaraları
Bölgede yaklaşık 200 yeraltı şehri bulunduğu söyleniyor. Şu anda bilinenlerin sayısı 36. Bu yeraltı şehirlerinden sadece 7 tanesi Kapadokya’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Eşsiz manzaralara rastlayacağın bu mağaralarda keyifli anlar seni bekliyor.
6) Safari Turu
Kapadokya’da yapılacaklar arasında listenin ilk sıralarında yer alan ve özellikle ATV ile yapılanlar oldukça çok tercih ediliyor. Safari turu sayesinde vadilerin hepsini gezme imkânı yakalayabiliyorsun ve çevreyi bilen bir kişi tarafından gezdirildiğin için manzara konusunda hiç sıkıntı yaşamıyorsunuz.
7) Hasan Dağı’nda Kamp
Dağda kamp yapmanın en güzel avantajı, kendini yıldızlara daha yakın hissediyor olmandır. Gökyüzünde milyonlarca yıldızı seyrederken bu bölgeye has kuzey ışıkları manzarası izliyor gibi hissetmen oldukça mümkün. Unutulmaz bir deneyim için Hasan Dağı’nda kamp seçeneğini de mutlaka değerlendirmen gerekiyor.
Kendine Münhasır: Peri Bacaları Hakkında
Peri Bacaları
Işık ve gölge oyunları ile günün her saati başka yöne eğiliyormuş gibi görünen ve aslında uzaktan baktığında oldukça ürpertici bir manzarası olan peri bacaları ile ilgili birçok efsane okuman mümkün. Bilimsel bakış açısıyla peri bacaları hakkında bilgi ve detaylar ise şöyle: Kapadokya Bölgesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan deniz canlısı fosilleri, milyonlarca yıl önce burasının iç deniz olduğu bilgisini veriyor. Yaklaşık 60 milyon yıl öncesine denk gelen 3. Jeolojik dönemde Toros Dağları oluşmaya başlıyor. Bu oluşum, kuzeyde bulunan Anadolu fayını sıkıştırıyor ve bölgedeki yanardağlar harekete geçiyor.
Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasan Dağı o zamanlar aktif şekilde lav püskürten volkanik yanardağlar olduğu için bu bölge olduğu gibi lav altında kalıyor. Bu süreçte göller, akarsular ve denizler kuruyor. Kuruyan zemin 100 – 150 metre kadar kalınlıkta bir volkanik kül tabakasıyla örtülüyor. Bu durum, sert ya da oyulabilir yumuşaklıkta lav birikmelerine yol açıyor. Daha sonra dağlardan akan sular Kızılırmak gibi coşkun nehirleri oluşturuyor ve doğa, bu bölgeyi bir sanat eseri gibi işliyor. Peri bacaları böyle ortaya çıkıyor.
Bu muhteşem bölgeyi gezmeden önce her şeyi hallettiğinden emin olman da önem taşıyor. Telefonun, şarjın, kimliğin, ev anahtarların kadar önemli başka bir detay da seyahat sağlık sigortası. Sigorta işlemlerinin tamamını pratik bir şekilde hallederek güvenli seyahatin keyfini çıkarmaya başlayabilirsin.